Duizenden gedachten in ‘Wat vertelt je lichaam eigenlijk’

De functie van gedachten
In mijn vorige blog schreef ik over functionele en niet-functionele gedachten. Je niet-functionele gedachten zijn een signaal van je diepste zelf waar je iets mee mag doen. 98% van deze gedachten hadden we gisteren ook al. Ze zullen zich blijven herhalen totdat we inzien waarom we ze denken. We hebben deze gedachten namelijk niet zomaar….

De sleutel naar talent
Wanneer we 98% van onze gedachten gisteren ook al hadden, dan gaat 98% van onze aandacht en energie daar naar uit. Dat betekent dat we dagelijks slechts 2% gebruik maken van onze talenten en daarmee voor 2% in onze kracht staan. De rest lijkt automatische piloot. 98% is dus onbenut talent. Elke dag…..

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je actie onderneemt naar waar je (negatieve) gedachten naar uit gaan? Dan ga je ruimte geven aan je talenten! Want die duizenden gedachten zijn de sleutel tot talent wat je nog niet herkent, dan wel gebruikt.

Ik geef een voorbeeld. Elke dag ging mijn aandacht uit naar mijn oude hond. Me ergeren aan als hij zijn ontlasting had laten lopen en tegelijkertijd het met liefde opruimen omdat hij er niets aan kan doen. Moest ik hem laten inslapen of niet. Elke dag kon ik beredeneren waarom dit wel of niet moest gebeuren. Mijn gedachten schoten heen en weer. Van tegen naar voor en van heel veel redenen om het niet te laten doen naar een enkel gevoelsmoment om het wel te laten doen. Ik bedacht dat hij elke dag nog mee de wei in liep. ‘Daarentegen moet ik wel meerdere keren per dag zijn ontlasting opruimen. Elke dag eet hij nog. Ik moet zijn eten echter wel op de grond geven, uit zijn voerbak kan hij het niet meer pakken. Elke dag staat hij nog op. Ik moest daar wel heel hard voor in mijn handen klappen om hem te activeren. Hij is nog graag bij me…. Dat laat hij tot vervelends aan toe weten door aanhoudend te blaffen als ik niet in de buurt ben.’

De dierenarts heeft me uiteindelijk geholpen met het besluit nemen. Het was goed zo, hij is op, concludeerde hij. De meeste emotie had ik op het moment dat we onze Beau lieten inslapen. Maar zodra dat gebeurd was, klaarde de lucht in mezelf. Ruimte in mijn hoofd, ruimte in mijn lichaam. En eindelijk ruimte voor een passie die ik al heel lang bij me draag. Ik voel nu de energie en daadkracht om een jurkenlijn op te zetten. Iets wat ik al lange tijd wil. Er is letterlijk ruimte in mij en daarmee rust in mijn hoofd en een gezond lichaam.

Een signaal van je lichaam
Dagelijks gaat er aandacht verloren aan gedachten waarop we het antwoord al lang weten…. En als we daar niet tijdig gehoor aan geven, geeft ons lichaam een signaal op een dieper gelegen niveau. De emotie die ontstaat vanuit gedachten en gebeurtenissen, zet zich vast op een ‘bewuste’ plek in ons lichaam. Deze ’bewuste plek’ is gekoppeld aan de aard van de emotie. Er is dus een relatie tussen de emotie (of de gedachten) en de medische klacht. Bijvoorbeeld: boosheid is gekoppeld aan de lever. De lever is vervolgens in een keten verbonden met zenuwen, bloedvaten, botten, spieren en uiteindelijk een wervel. En net als met een auto werkt alles in een keten met elkaar samen. Hierdoor kan de auto rijden. Zo werkt het ook met ons lichaam.

Wanneer we te lang gedachten hebben die ons niet (meer) helpen, vertelt ons lichaam dit met een pijnsignaal of medische klacht. Echter, zo lang we niet luisteren naar dit signaal, verdwijnt de klacht niet of slechts een beetje. Ondanks medische behandelingen, rust, voeding, etc.

Ontrafelen van onze lichaamstaal
Bij een pijn- of ziektesignaal belanden we in een fase die al wat complexer is. Vaak weten we in dit stadium niet meer welke duizenden gedachten ten grondslag lagen aan het signaal. Het is onbewust geworden. Toch zijn we nog steeds in staat om onze lichaamstaal te ontrafelen. En daarop volgt herstel. Mogelijk met behulp van alleen reguliere behandeling. Maar het kan ook dat herstel pas volgt met een integrale behandelwijze. Integrale geneeswijze betekent dat behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde worden aangevuld met alternatieve geneesvormen, voeding, beweging, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling.

Feit is dat de oorspronkelijke boodschap van een pijn- of ziektesignaal ons treffende informatie geeft over ons zelf. Over de wijze waarop we over ons zelf denken, waarin we onszelf tekort doen en welke talenten we nog niet, of niet meer, van ons zelf kunnen zien.  Het zegt ook welke behandelingen en acties leiden naar direct herstel en welke volgorde van behandelingen het meest effectief is.

Word je dus bewust van je gedachten en luister naar je lichaam…..