Stress in ‘Wat vertelt je lichaam eigenlijk’

Dweilen met de kraan open
Artsen zeggen ‘het is stress’. Stress als veroorzaker van medische klachten. Stress als oorzaak voor burn-out. En daar sta je dan…. ‘Het een beetje rustiger aan doen’, is een veel meegegeven advies. Misschien tijdelijk wat minder werken. Een mindfulness training volgen. Sporten. Op je voeding letten. Voor mij betekende rustiger aan doen doorwerken maar dan vanuit een lig positie omdat ik ‘rust’ moest houden. Een avondje minder werken. En dat vond ik al heel wat. Verder veel pijnstillers voorgeschreven en die maar innemen, waardoor ik voorbij kon gaan aan de pijn. Allemaal zinvol maar het was dweilen met de kraan open. Klachten en ziektes ebben wellicht even weg, maar komen weer terug. Net als de golven in de zee.

Veel zinvoller zou het geweest zijn om het containerbegrip ‘stress’ concreet te krijgen. Want waar krijg ik dan stress van. Dat mijn lichaam me zoveel aan het vertellen is (lees allerlei pijnklachten en ziektes geeft), maar waar ik niets van begrijp.

Duizenden gedachten overschreeuwen
Eigenlijk is dit al een vergevorderd stadium van je diepste zelf negeren. Ons hoofd weet alles goed te beredeneren maar het overschreeuwt het belangrijkste, namelijk de taal van je diepste zelf. Ons hoofd is bedoeld voor functioneel denken. Maar als je echt luistert naar wat je denkt, dan kun je opmerken dat de meeste gedachten niet-functionele gedachten zijn. Een functionele gedachte is als je een vacature ziet waar je interesse voor hebt, dat je bedenkt hoe je content gaat geven aan je brief en je cv. Een niet-functionele gedachte is dat je denkt dat ze je toch niet aannemen omdat er veel andere goede kandidaten zijn of dat deze functie te hoog gegrepen is voor je. Per dag, in de tijd dat we wakker zijn, hebben we veertig- tot zestigduizend gedachten. Per seconde is dat bijna één gedachte. 98% van wat we denken, dachten we gisteren ook. En 70% gaat over het verleden of over de toekomst. En daarmee zijn we niet in het ‘nu’.

De veroorzaker van stress
Terug naar stress in relatie met medische klachten. Wedden dat de signalen van je lichaam jou een boodschap willen brengen? Wanneer we deze boodschap begrijpen, is er rust en ontspanning en we ontwikkelen ons herstellend vermogen. Medicijnen kunnen dan hun werking doen (mits de juiste….), behandelingen hebben effect, of we herstellen ineens….  En dat gebeurt. Onverklaarbaar voor velen. Maar als je de taal begrijpt van je lichaam, dan is het simpel. Dan begrijp je wat een van de belangrijkste succesfactoren is geweest in het herstel of in het vinden van rust. Jouw specifieke veroorzaker van stress is de poort naar herstel en persoonlijke groei. En geloof me, de veroorzaker is niet een activiteit, een collega, een baan, een buurman, je relatie of iets dergelijks. Dat is slechts een manier van jouw stress om zich te laten zien. En dat is iets anders dan de veroorzaker van stress. Jezelf vragen stellen over wat je irriteert aan een ander of aan een activiteit. Dat is het begin van het begrijpen van de taal van je lichaam.