Wat vertelt je lichaam eigenlijk….

‘Luisteren naar je lichaam’ zeiden mijn ouders altijd. Voor mij was dat een zin die betekende dat ze me probeerde af te remmen in mijn energie. In alles wat ik deed en nog wilde doen. ‘Luisteren….’ Beklemtoonde mijn vader dan nogmaals met een lage en dwingende stem. Ik riep dan ‘jaaaa’ en rende vrolijk, of minder vrolijk, verder. Inmiddels heeft deze zin voor mij een diepgaande betekenis gekregen. Niet door de wijsheid van anderen maar door mijn eigen wijsheid.

Behandelingen van hot naar her
Het begon 14 jaar geleden. Chronische bekkenontsteking was de diagnose na mijn tweede zwangerschap. En dat betekende pijn. Heel veel pijn. Pijn tijdens het lopen, zitten en staan, en pijn tijdens het liggen waardoor ik ‘s nachts niet kon slapen. Vanuit deze diagnose volgde behandeling. Ik volgde een programma met zeven vormen van therapie in het ziekenhuis gedurende een half jaar. Het eindresultaat was nog steeds pijn. Heel veel pijn. Daarop volgde een periode van goed bedoelde adviezen van bekenden. Een alternatieve arts hier, een chiropractor daar, een osteopaat, een acupuncturist…… In het begin volgde ik de adviezen op maar ik werd steeds selectiever. Een enkele behandeling hielp een beetje maar ik hield mijn pijn. Inmiddels had ik me geïdentificeerd met mijn pijn door het ‘mijn pijn’ te noemen. Deze cirkel doorbrak ik toen ik bij iemand terecht kwam die met energie werkte. Twee dagen lang had ik geen pijn, maar daarna kwam het weer. En dat was het moment waarop ik me bedacht dat als iemand anders mijn pijn weg kon nemen, ik dat ook zelf moest kunnen.

De ontdekking
In het ziekenhuis zag ik het al. Patiënten met de klachten bekkeninstabiliteit leken op elkaar voor wat betreft karakter. En ik vroeg mij af of patiënten die iets aan hun longen hadden, ook op elkaar lijken. En ja hoor…. dat is zo. Er is één belangrijke gemene deler. Patiënten met bekkeninstabiliteit wijzen hun persoonlijke kracht af. En verwar dat niet met zekerheid vanuit het ego. Dat is iets anders. Longpatiënten hebben allemaal een bewuste of onbewuste emotie van verdriet. Wellicht herken je dit niet zo direct, maar als we de diepte in gaan dan wordt dit helder.

De oplossing naar snel en duurzaam herstel
Dit was de start van mijn ont-dekking dat mijn lichaam een taal spreekt. De taal van mijn diepste zelf. Ziekte en pijn zijn symptomen van innerlijke disharmonie, onenigheid tussen gedachten en gevoelens. Als we daar aan werken naast reguliere en alternatieve behandeling, dan zijn we in staat om snel en blijvend te herstellen.